Ιστορία του Μουσείου

Το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος.

Το συγκρότημα των Στρατώνων, ιστορικό διατηρητέο κτίσμα, βρίσκεται σε κεντρική θέση της πόλης και σε μεγάλη εγγύτητα με το νεοκλασικό κτήριο της Δημοτικής Αγοράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους.

Το αρχικό κτίσμα ανάγεται στην περίοδο της δεύτερης βενετοκρατίας της πόλης και υπέστη εκτεταμένες φθορές στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1828-1829, με εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια και με αρχιτέκτονα τον Λάμπρο Ζαβό, το συγκρότημα ανοικοδομήθηκε προκειμένου να στεγάσει το ιππικό του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το συγκρότημα ήταν τετράπλευρο, με υπερυψωμένη τη βόρεια πτέρυγα, η οποία σήμερα δεν σώζεται. Στη σημερινή του μορφή συνίσταται από τρεις πτέρυγες (ανατολική, νότια, δυτική), έχοντας σε κάτοψη σχήμα Π.

Το 1992 εγκρίθηκε η εγκατάσταση Μουσείου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης σε ολόκληρη τη δυτική πτέρυγα των Στρατώνων και το 2005 ξεκίνησε το έργο της διαμόρφωσης της δυτικής πτέρυγας σε μουσειακό χώρο.

Η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης του μουσείου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007–2013» με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας). Το έργο της δημιουργίας της μόνιμης έκθεσης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Αύγουστο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Στο ισόγειο της δυτικής πτέρυγας χωροθετούνται η είσοδος του μουσείου, οι απαραίτητοι χώροι για τη λειτουργία του (γραφείο προσωπικού, εργαστήριο συντήρησης), καθώς και πωλητήριο, ενώ ο όροφος στεγάζει τη μόνιμη έκθεση. Ο χώρος διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες (ράμπες, ανελκυστήρας, οδηγός και πινακίδες σε σύστημα Braille). Παράλληλα, στο δυτικό μισό της νότιας πτέρυγας λειτουργεί η αρχαιολογική αποθήκη και η Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του Μουσείου.